> Frizbi

Frizbi

Frizbi je v Evropi razmeroma mlada kinološka disciplina, ki pa jo v drugih delih sveta poznajo že vrsto let. Vse se je začelo s podjetjem za peko pit Frisbie. Pekli so jih na kovinskih posodah, ki so si jih nato študentje začeli metati. Te posode so imele vtisnjeno ime podjetja frisbie, metanje pa so poimenovali FRISBEING. Kasneje so začeli izdelovati plastične modele, kot jih poznamo danes.

Hitro so se Američani domislili igranja frizbija s psi. Enega izmed glavnih mejnikov je leta 1974 postavil Alex Stein, 19 letni študent, ki je s svojim psom Ashley-em Whippet-om na bejzbolski tekmi preskočil ograjo in psu pričel metati frizbije, ki jih je imel s seboj. Danes ta dan štejemo za uraden začetek pasjega frizbija.

V Slovenijo je ta pasji šport prišel leta 2007. Hitro se je razširil in pridobil nekaj izvrstnih parov, ki še danes nadaljujejo z delom in predstavljajo frizbi po svetu. Na območju celotne Slovenije pa smo se zbrali prijatelji in znanci, ki se s frizbijem ukvarjamo bolj aktivno, ter leta 2009 ustanovili društvo Flipsi.

Glavni namen društva je, da nas povezuje in da skupaj gradimo prihodnost frizbija v Sloveniji. Zato si prizadevamo, da se ta prijetna kinološka disciplina razvija zdravo in da jo približamo čim več ljudem, ki jih zanima sodelovanje človeka in psa.

V osnovi delimo pasji frizbi na dva dela, na freestyle in distance discipline. smeh


Freestyle, kjer nastopata vodnik in pes, ali pa dva vodnika in en pes. Na voljo imata od 5 do 10 frizbijev . Skupaj sestavita koreografijo na glasbo po svoji želji v katero vključita poljubne trikce, preskoke, odboje psa od vodnikovega telesa in različne mete v tekočo celoto.

Distance, kjer tekmujeta vodnik in pes, na voljo imata en frizbi. Čas za metanje je omejen na 60 do 90 sekund. Polje za igranje ima označene dolžine. Točke prinašajo vsi ujeti meti znotraj polja, čimdaljši je met, več točk prinese. Distance discipline imajo več različic, vendar so v osnovi vse podobne.

Za varno, zabavno in uspešno metanje pasjega frizbija, vam priporočamo obisk enega izmed tečajev ali seminarjev, ki se organizirajo po vsej Sloveniji.

Za več informacij o samem pasjem frizbiju, o tečajih ali seminarjih se obrnite na člane ŠD Flipsi ali na spletni portal www.pasjifrizbi.si

Besedilo je pripravila: Urška Kramar KLIK

 

Podmeni