O pasmi

Mejni škotski ovčar - Border Collie


Blejske račke z Luyo in Criss


Zgodovina

Zgodovina Border Collia je dokaj nenavadna. Pastirji na mejnih območjih med škotsko in Anglijo so ga uspešno vzrejali že stoletja, kinološka organizacija Velike Britanje, London Kennel Club, pa se je zanj začela zanimati šele po letu 1976. Preden so ga uradno priznali kot pasmo, je minilo precej časa, saj so kinologi pri svoji selekciji upoštevali predvsem njegove odlične delovne sposobnosti. Zunanje značilnosti pa jih niso toliko zanimale. Na priznanje je vplivalo predvsem dejstvo, da so si bili najboljši primerki delovnih psov po telesni zgradbi zelo podobni in da so se te značilnosti prenašale iz generacije v generacijo. Border Collie izvira iz NorthUmberlanda na škotsko-angleški meji. Prva registrirana Border Collia sta bila samec Old Hemp in samica Old Main, skotena leta 1939. Pasma se je razvila iz starih britanskih gonjačev, katerega so križali s španjelom. Pes ima tudi malo lovskih potez, kar lahko vidimo v njegovem značilnem gibanju. Čeprav sodi med najstarejše pastirske pasme, ga je uradna kinologija priznala šele pred nedavnim.


Značaj


Border Collie s svojo zunanjostjo sicer ne vzbuja posebne pozornosti, vendar je izjemen pes in zlahka odlično opravi vse preizkušnje na tekmovanjih pastirskih psov ali v tekmovanjih na spretnostih (agility). Border Collie je značilen pastirski pes. Spada med ovčarske pse.
Je izredno poslušen, gibčen, vzdržljiv, neutruden pri delu in vsestransko uporaben. Redno zmaguje na vsakoletnih tekmovanjih ovčarskih psov. Izjemno je vdan svojemu gospodarju, ki mu želi v vsakem trenutku ustreči; poskuša uganiti njegove želje in je zanj pripravljen storiti vse, samo da bi mu ustregel. Za lastnika pa je zelo pomembno, da mu nakloni veliko časa in pozornosti, ki jo ta pasma potrebuje.
Značilen je živahen prisrčen pogled, ki govori o veliki naravni inteligenci predstavnikov te pasme, ki je znana kot ena najbolj učljivih pasem in lahko služi oz. se ga uporablja kot reševalca, spremljevalca, iskalca drog, eksploziv itd. Predvsem pa je zelo uspešen v agilityju, poslušnosti in ostalih kinoloških disciplinah, ker je zelo spreten. Lahko pa ga tudi razstavljamo.
Border Collie ni pes, ki bi cele dneve samo poležaval in se dolgočasil. V tem primeru, si sam poišče zaposlitev, ki je lahko tudi uničevalne narave, lahko postane nevrotičen, zato ga mora lastnik dovolj zaposliti, da ne pride do nezaželjenih psihičnih motenj.

Nekateri Border Colliji (predvsem je to pogostejše za psice)so lahko tudi bolj zadržanih, občutljivih, nezaupljivih in manj temperamentnih značajskih potez, kot je sicer za to pasmo značilno. V teh primerih je potrebno veliko delati na primerni socializaciji in na zaupanju med lastnikom in psom. Le s primernim in vztrajnim spodbujanjem in kvalitetnim šolanjem lahko dosežemo željene rezultate, cilje oz. socializiranega in normalno vodljivega Border Collia.


Plavanje v bohinjskem jezeru


Življensko okolje


Rad živi na prostem, najbolj pa si želi biti čim bližje gospodarju - ponavadi je to ena oseba v družini. Je izredno prilagodljiv in se dobro počuti tudi v malem stanovanju; seveda pa moramo poskrbeti, da bo imel dovolj možnosti za tekanje in gibanje na prostem ter za njegovo prepotrebno uporabo razmišljanja - poslušnost, agility, reševanje itd.
Ker ga delo veseli in zabava ga moramo čim bolj zaposliti!!!


Nega

Ne potrebuje posebne nege. Njegova dlaka je dokaj nezahtevna. Potrebuje pa redno krtačenje, še posebno v času menjave dlake. S šamponi ga kopamo po potrebi. Pomembno je, da šampon vedno dobro speremo in da uporabljamo kvalitetne šampone. Zelo priporočljivo je tudi redno pregledovanje dlake oz. iskanje morebitnih klopov, predvsem, ko pridemo iz gozdnih sprehodov.

Splošni videz

Je živahen, skladno grajen pes, je eleganten in daje vtis vzdržljivosti. Je ubogljiv in zelo inteligenten. Agresivnost in nervoznost nista zaželjeni in tudi nista značilni. So zelo prijazni in družabni. V posameznih primerih je potrebno več delati na socializaciji (kar pomeni, da je kuža veliko z lastniki, da z njimi hodi na dopuste, po mestu, na sprehode kjer srečuje druge pse, ljudi itd. - pasje šole...).Andraž in Živa se igrata s Criss in Luyo

Telesne značilnosti:


Gobec

Sega od uhljev proti smrčku. Primerno kratek. Smrček je vedno črn. Razen pri Bluemerlih. Stop je zelo izrazit.

Oči

Morajo biti razmaknjene in temno kostanjeve barve, izjema so le oči pri Bluemerlih, kjer je lahko eno oko ali obe modri. Izraz je mil, prodoren, pozoren in inteligenten.

Uhlji

So zelo gibljivi in napol pokončni, nastavljeni široko narazen, nošeni pokončno ali napol pokončno in simetrično.

Dlaka

Glede na dolžino dlake razlikujemo dolgodlakega in kratkodlakega. Krovna dlaka je pri obeh gosta in razmeroma čvrsta. Podlanka pa gosta, kratka in mehka, kar pomeni dobro zaščito pred vodo in mrazom. Dolgodlaki Border Collie ima bogato grivo na plečih. Dlaka na gobcu in uhljih, pa je kratka in gladka. Dovoljene so vse barve, s tem, da ne sme prevladovati bela barva. Odlikuje jih bel ovratnik in na repu dlaka v obliki zastavice.Rep


Rep je srednje dolg, nizko nastavljen, bogato odlakan; če je pes razburjen ga dvigne, nikoli pa ga ne nosi na hrbtu.Criss med slalomom...Gibanje


Ker je atletskega videza in ker je telo nekoliko daljše kot plečna višina psa, je gibanje lahkotno, prosto z minimalnom dvigom šape od tal, kar daje občutek, da se giblje hitro in lahkotno.


Plečna višina


Idealna plečna višina za psa 53 cm, za psice nekoliko manj.

Idealna teža

Približno 15-18 kg za psice, za pse približno 20 kg.

Življenska doba

Povprečno 12-15 let.Po mojem osebnem mnenju in izkušnjah so Border Colliji primerni družinski psi, s predpostavko, da se lastnik zaveda kaj pasma zahteva ter da pozna njene značilnosti.


Za vse bodoče nove lastnike zelo priporočam, da obiščejo vsaj pasjo malo šolo.
Zima 2007 -
Luya in Criss

Za še bolj podroben opis pojdite na www.britanci.com

Zanimivost


Zanimivo je, da vse psarne (vsaj v Edinburgu in okolici) kadarkoli vzamejo psa nazaj iz kateregakoli razloga. Če pa ga enkrat izvozijo iz otoka pa jim zakonodaja prepoveduje ponovni uvoz. Oni trdijo namreč, da na otoku nimajo stekline. To pravijo, je glavni razlog, da Border Colliev nočejo prodajati izven Velike Britanije. Border Collie smatrajo kot njihovo avtohtono pasmo psa in jih izven otoka brez osebnega poznanstva ne prodajajo.