Novice - Aktualno > Reševanje

Reševanje

Reševanje je ena izmed kinoloških disciplin, kjer pes išče pogrešane osebe na različnih terenih (zasute v ruševini, izgubljene na terenu, zasute pod snežnim plazom). Poleg iskanja, se šola tudi poslušnost in premagovanje ovir. Šolanje se navadno začne po končanem programu osnovnega šolanja. Zažejleno pa je, da je vodnik polnoletna oseba.

Predno lastnik psa postane vodnik reševalnega psa, mora najprej opraviti tečaj in izpit iz prve pomoči in vrvne tehnike. Po uspešno opravljenih izpitih, katere mora obnavljati na tri leta, opravi s psom še predizpit, kjer se preverijo sposobnosti psa za reševalnega psa. Ko lastnik s psom opravi še dva izpita prve stopnje (iskanje pogrešanih oseb v naravi in iskanje na ruševini) postane vodnik reševalnega psa, pes pa reševalni pes.

Po končanih izpitih prve stopnje lahko vodnik pristopi k izpitom druge stopnje.

Izpiti pa so sestavljeni iz iskanja, poslušnosti in ovir.

Treningi navadno potekajo dvakrat tedensko, organizirana pa sta tudi dva tabora, letni in zimski (iskanje pod snežnim plazom). Poleg teh taborov pa so organizirani seminarji, treningi v tujini, izobraževanja, mednarodna tekmovanja ekip, svetovna in državna prvenstva.

Poleg opravljanja izpitov, tekmovanj, mednarodnih vaj, je reševanje zelo pomembno v resničnih situacijah. Kljub izrednemu razvoju znanosti in tehnologije, človek ni sposoben najti v ruševinah zasutega človeka. To pa uspešno naredi izšolan reševalni pes. Ob vsakem potresu, pri iskanju zasutih pod snežnim plazom, pri iskanju pogrešanih oseb v težko prehodnih gozdovih, je reševalni pes zaradi svoje izredne učinkovitosti neprecenljiv človekov sodelavec.

Več o reševanju pa na spodnjih povezavah:

www.dvrps.org

http://www.iro-dogs.org/

http://www.zrps.org/

 

 

Podmeni